Continental Europe - PL

Schronisko alpejskie

sprawdzenie logotypu
Najważniejsze informacje
Projektuj z użyciem szkła

Od antyrefleksu po kolorowe odcienie, nowoczesne szkło poprawia design na wiele sposobów.

Buduj z użyciem szkła

Niezależnie od wyzwania budowlanego, mamy szkło, które pomoże mu sprostać.

Szkło dla Twojego domu

Zobacz, jak właściwy dobór szkła może pomóc odmienić dom - a nawet nasze samopoczucie.

Najważniejsze informacje
BNL-BNP Paribas

Dzięki sprytnemu szkleniu strukturalnemu estetyka przyciąga wzrok i odzwierciedla otoczenie budynku z każdej strony.

sześcian berliński

Architekci 3XN stworzyli celowe transformacje geometryczne, które tworzą efekt pryzmatyczny dzięki trójkątnym reliefom na powierzchni.

NOBU HOTEL

Budynek Nobu Hotel Warsaw odzwierciedla charyzmę miasta, stanowiąc niepowtarzalną, zapierającą dech w piersiach strukturę w tym centrum kultury.

Najważniejsze informacje
Nasza historia

Tak jak w 1932 roku, jesteśmy gotowi sprostać obecnym i przyszłym wyzwaniom

Zrównoważony rozwój

Dowiedz się więcej o tym, jak szkło może pomagać w tworzeniu zrównoważonego projektu

Kontrola jakości

Naszym priorytetem jest jakość we wszystkim, co robimy

Nasza firma

Dowiedz się więcej o tym, kim jesteśmy

Najważniejsze informacje
Analiza szkła

Uzyskaj dostęp do naszego kompleksowego zestawu narzędzi inżynieryjnych i analitycznych

Obiekty BIM

Pobierz i wykorzystaj naszą znormalizowane materiały BIM firmy Guardian do tworzenia plików BIM dla projektu

Seminaria i szkolenia online

Dla każdego, kto chce dowiedzieć się więcej o szkle i jego zastosowaniu

Schronisko alpejskie

Kondominium / mieszkanie / dom mieszkalny

Zgornje Jezersko

Skuta, 4206

Słowenia

Kondominium / mieszkanie / dom mieszkalny

Zgornje Jezersko

Skuta, 4206

Słowenia

Bivak pod Skuto - OFIS Arhitekti. Foto: Anže Čokl, anzecokl.com

Opis projektu

Projekt, zainicjowany przez firmę OFIS Architects z Lublany na Słowenii, ma pomóc w zbadaniu wpływu ekstremalnych warunków pogodowych na różne rodzaje materiałów i technik budowlanych. Nowoczesne schronisko zostało zaprojektowane jesienią 2015 roku w ramach warsztatów „Habitation in Extreme Environments” (Zamieszkiwanie w ekstremalnych warunkach środowiskowych) prowadzonych przez Harvard Graduate School of Design.

Spośród wielu projektów, przedstawionych przez studentów architektury, wybrano i przekazano do dalszego opracowania propozycję Katie McDonald, Erin Pellegrino oraz Fredericka Kima. Ukończona konstrukcja znajduje się na szczycie góry Skuta w Alpach słoweńskich, gdzie panują ekstremalne warunki pogodowe. Jednym z założeń projektowych schroniska było zapewnienie bezpiecznego, a zarazem komfortowego otoczenia dla maksymalnie ośmiu osób.

Kluczowym partnerem w dziedzinie szklenia została firma Guardian Glass, ponieważ jest to jeden z najbardziej doświadczonych i wykwalifikowanych technicznie producentów szkła na świecie.

Jedną z najważniejszych zalet szyb jest ich neutralny wygląd, pozwalający na doskonałe wtopienie się schroniska w otaczający je krajobraz. Niski poziom odbicia światła na zewnątrz zapewnia doskonały widok, a niskie odbicie światła do wewnątrz pozwala podziwiać okoliczne widoki zarówno w dzień, jak i w nocy. 

Zespół ds. projektowania i produkcji

Imcomp

Wytwórca

OFIS

Architekt

Projekty w pobliżu